Artiklar
Här samlar vi råd och tips kring de vanligaste frågeställningarna i bostadsrättsföreningsarbetet. Artiklarna är skrivna av medlemmar i Styrelseguidens expertpanel. Har du en artikel eller ett ämne du vill att vi skall ta upp? Hör av dig med tips och synpunkter.
Konsten att hålla kontinuitet i husets information och dokumentation
Informationshantering i en bostadsrättsförening är komplext. Styrelsemedlemmar byts ut regelbundet och information måste bevaras under husets livslängd vilket överstiger den av de boende.
Björn Olsson, skapare av styrelseportalen Reddibo redogör i samarbete med Styrelseguiden i denna artikel för problematiken och ger tips för en bättre hantering.
Så hög hyra kan du ta ut
Nu kan du ta ut betydligt högre hyra än tidigare när du hyr ut din bostad i andra hand. Bruksvärdesprincipen slopas och nu kan man ta tiotusentals kronor i hyra för en storstadslägenhet. Det är den nya lagen om uthyrning av egen bostad som från och med den 1 februari gör att du kan hyra ut din bostadsrätt eller villa för betydligt högre belopp än tidigare. Hyr du ut en lägenhet i Stockholms innerstad kan du till exempel utan problem ta ut tiotusentals kronor i månaden i hyra. Tidigare styrde den så kallade bruksvärdesprincipen. Andrahandshyran för till exempel en bostadsrätt fick då inte vara högre än vad motsvarande hyresrätt kostade i månaden.
Uppdelning av bostadsrättsförening
I nedan diskussion från juni 2011 behandlas frågan om en förening skall delas upp i olika enheter.
Fiberbredband till bostadsrättsföreningen
Det pratas mycket om allt snabbare bredband, nya tjänster via Internet och det ”digitala hemmet”.
Men vad innebär detta egentligen för bostadsrättsföreningen och vilka möjligheter finns? Varför ska bostadsrättsföreningen investera i ett nytt bredbandsnät, vilken nytta ger det medlemmarna och hur går föreningen till väga?
Artikeln ger bostadsrättsföreningen en introduktion i dessa frågor och är framtagen i samarbete med Ownit Broadband AB.
Artikeln skrevs 2013, notera att prisuppgifter i den kan variera beroende på ort och tidpunkt.
Ekonomitips
Att sköta föreningens ekonomi på ett förnuftigt och långsiktigt sätt är en av styrelsens viktigaste uppgifter. Här samlar vi löpande kloka råd och tips på besparingar, nya skatteregler och annat som kan påverka ekonomin.
Råd vid köp av värmepump till Bostadsrättsförening
Att Investera i ett värmepumpsystem för bostadsrättsföreningens fastighet är ett stort beslut och bör föregås av noggranna undersökningar. Svenska Värmepumpföreningen (SVEP), samarbetspartner till Styrelseguiden, ger här kloka råd och tips på hur man bör gå tillväga.
Is snö och ras
Snö och is är för många en stor källa till rekreation men för bostadsrättsföreningen innebär det också ett stort ansvar och aktivitet. Lyckligtvis finns det hjälp att tillgå. I den här artikeln ger vi råd och tips på åtgärder och hur man anlitar hjälp.
Rökinträngning från grannlägenhet
I nedan diskussion från november 2010 reder vi ut steg och åtgärder vid problem mellan grannar.
Balkongbyggnation
När många av de fastigheter vi idag bor i byggdes var det ovanligt med balkonger. Idag har de boende helt andra krav på sitt boende och balkong är för många ett krav vid val av lägenhet. Det blir allt vanligare att bygga balkonger även på äldre fastigheter.
Även om många medlemmar anser att detta är ett ingrepp i “deras” lägenhet är byggnation i allra högsta grad ett projekt för föreningen som helhet.
Säkerhetsdörrar
Det blir allt vanligare att byta ut gamla tunna lägenhetsdörrar mot nya säkerhetsdörrar.
Att välja modell eller tillverkare kan dock vara svårt. Det finns ett stort antal modeller att välja mellan och en mängd olika klassificeringar. I den här artikeln reder vi ut vad som gäller.
Kapitaltillskott
Sedan förändringen i inkomstskatt för bostadsrättsföreningar januari 2007 har allt fler föreningar valt att göra kapitaltillskott för att sänka boendekostnaden för sina medlemmar. Hur går det till att höja insatsen för att sänka kostnaden?
Artikeln är sammanställd i samarbete med Landahl Advokatbyrå, ett av våra partnerföretag.
Vad får en valberedning göra?
I nedan diskussion från maj 2010 reder vi ut begrepp och regler kring valberedningens uppgifter.
Spara energi i tvättstugan
En av de stora energibovarna i fastigheten är tvättstugan. Med modern utrustning kan energi och vattenåtgången minska med upp till 80%.
Artikeln är framtagen av Fastighetetsägarna Stockholm AB ett av våra partnerföretag.
Bostadskonvertering
För bostadsrättsföreningar med stor andel kommersiella lokaler kan det löna sig att konvertera dessa till bostäder. I den här introduktionsartikeln reder vi ut för och nackdelar samt tar upp de vanligaste frågeställningarna med bostadskonvertering.
Artikeln är sammanställd i samarbete med Q-Gruppen Fastighets AB.
Råvindskonvertering
Att bygga om en fastighets råvind till bostadslägenheter kallas råvindskonvertering och är vanligt i just bostadsrättsfastigheter. Som en första hjälp till styrelsen som funderar på att konvertera vinden har vi sammanställt denna introduktionsguide.
Artikeln är sammanställd i samarbete med Q-Gruppen Fastighets AB.
Ordlista
Är du osäker på vad ett ord eller begrepp exakt betyder?
Här samlar och förklarar vi de flesta av de som berör styrelsearbetet.